Hvordan ta gode bilder
Noe av det viktigste å tenke på når du skal ta bilder til nyhetsbrevet, nettsiden eller sosiale medier, er at bildene er skarpe. Det bør heller ikke være for mye “støy” i bildet. Da er det lettere for mottageren å oppfatte det som formidles. Her er noen enkle kjøreregler:
Husk på lyssettingen
- Bruk gjerne en stor lyskilde for å få myke skygger i bildet.
- Bruk en reflektor til å reflektere lyset (det kan være en hvit t-skjorte, et hvitt ark eller ganske enkelt hånden din).
- Ta bildene utendørs hvis du kan.
- Husk å ha solen/lyset i ryggen, ellers blir objektet for mørkt.
Pass på komposisjonen
- Vær obs på bakgrunnen, slik at det ikke blir for mye “støy” i bildet.
- Husk tredjedelsregelen som sier at du bør se bildet som delt opp i ni deler (se figuren). De viktigste delene av komposisjonen skal være langs disse linjene eller der linjene krysser.
- Bruk symmetri som virkemiddel.
- Vær bevisst på linjer og mønstre, for eksempel i naturen eller på former/objekter.
- Ved portrettfotografering er det ofte fint med en “uklar” bakgrunn (portrett-funksjon på smarttelefoner) – da kommer modellen best mulig frem og bildet blir ryddig og tydelig.
Tenk utradisjonelt
- Gå nærmere objektet enn du først hadde tenkt.
- Finn riktig vinkel og bruk kroppen aktivt – noen ganger er det best å sette seg på huk, andre ganger kan du stå på en stol.
- Lek med kontraster og “negativt rom”.
Ta bilder som passer med varemerket ditt
- Pass på at det er mer eller mindre samme bildestil på de ulike flatene dere bruker, slik at kundene kjenner dere igjen på stilen. Dette gjelder for øvrig også for tekst/språk.
- Husk på hvilke profilfarger dere har og bruk dem gjerne aktivt som bakgrunn, bildedetaljer eller på filtre.
Sist, men ikke minst
- Husk å rense linsen før du starter – fort gjort å glemme!
- Hold kameraet stille til du er helt ferdig med å ta bildet – ofte tar man kameraet/mobilen ned akkurat i det bildet tas, slik at bildet blir uskarpt.
- Ikke overdriv med filtre – det enkle er som oftest det beste.
Her er noen gode kilder til videre lesning: